Az ivóvíz aranyat ér!

13434954_1095765683844879_6034540644096327483_n

Június 15-én Dr Domokos Endre a Pannon egyetem Környezetmérnöki Intézetének vezetője a vízfelhasználás és hulladék „termelés” témakör  hazai és világszintű statisztikai adataival döbbentette meg az 50-60 főnyi érdeklődő közönségét az aszófői kultúrházban.

 Megtanultuk, hogy 1kg kávé előállításához 49m3 vizet használnak fel- a vetőmag termeléstől a kávéfőzőig- (a sör csak 0,3m3) és a fenntartható fejlődés 50l/fő/nap fogyasztásához képest Magyarországon ma 160l/fő/nap az USA-ban 575l/fő/nap víz fogy. Ez vezet oda, hogy 2025-re fizikai vízhiány várható Közép és Dél-Amerikában, Ázsiában, Afrikában. Minden ember személyes felelőssége, hogy a vízfogyasztás csökkentésében részt vegyen a pazarlás megszűntetésével és a szennyezések csökkentésével ( pl a háztartási és gépjármű olajok, zsírok ne kerüljenek a csatornába).

Ma Magyarországon 3 Gellért hegynyi szemetet termelünk. Hogyan lehet ezt csökkenteni? Tudatos vásárlással, szelektív  hulladékgyűjtéssel (olajos szennyezés tilos!!). Ne vegye el a kedvünket, ha látjuk, hogy a gyűjtő kamionban összekeverik a különböző típusokat. A feldolgozás válogatással kezdődik.

Milyen vizet igyunk, hogyan lehet gazdaságosabbá tenni egy háztartás működését, milyen lehetőségek kínálkoznak egy kis faluban az alternatív energia ellátás területén- részben megválaszolásra kerültek, de a következő előadásokban – ha van rá igény- a részletekre is fény derülhet.

Köszönet a nyugdíjas klub tagjainak a szervezésért és az előadás után tartott fogadásért, ahol saját termékeikkel, süteményeikkel kínálták a résztvevőket. A kötetlen beszélgetésekben még sokan kaptak választ személyes kérdéseikre a professzor úrtól.