ÜTŐS VIGASSÁGOK

13669469_1118780574876723_3029621418423724468_oKedves Olvasó! Malmozott Ön már 20 centiméter átmérőjű bábukkal a földre terített takarónyi játéktéren? Nem? Pedig július 16-án megtehette volna a rossz időjárás miatt a Kultúrházba beszorult Vigasságokon. Keller polgármester úr viszont nem hagyta szégyenben faluját, amikor Kontrát Károly úrral, országgyűlési képviselőnkkel küzdött a játéktéren! Kontrát úr a rossz idő ellenére is látogatást tett rendezvényünkön, gratulált a szervezőknek.
A hideg, a szeles eső sem tudta meghiúsítani a megújult szervezőgárda fáradozását, hogy a közönség nemzetközi hírű produkciókat lásson és élvezhessen egy ilyen kis faluban!
Remek hangulat volt péntek este a Búgócsiga együttes bálján, egészen hajnalig lehetett táncolni.
A szombat délelőtti programok a kicsiknek, de mint utóbb kiderült, a nagyobbaknak is szóltak. Műfajában kimagasló, igényes előadást láttunk a zsámbéki Fabók Mariann színművésznő egyszemélyes bábszínházi előadásában. A fiatal művésznő remek érzékkel vonta be a közönséget a játékba, humorosan, csattanó módon, eredeti tájszólással adta elő „A székely menyecske meg az ördög” című darabját. Díszletei, a székely kapukat felidéző paravánja, az erdélyi fafaragók ízlésvilágát bemutató díszítések egyedülálló hátteret adtak a vidám történetnek. Reméljük, nem utoljára találkoztunk előadásával!
Csizmazia Csönge Tihanyból „csak” mesélt, kedvesen, hagyományt őrizve. Mesekuckója lekötötte a gyerekeket, s amint elfáradtak, a népi körjátékok újra mese mellé ültették a kicsiket.
Gyerkőc. Lassan húsz éve ismerjük, szeretjük őket. Eszter és István ugyan nyugdíjba vonult, de utódaik révén játszhattunk nagyszüleink játékaival.
Még a zárt térben is több tucat gyerek és felnőtt töltötte el játékkal a délutánt, törte a diót, hordón csúszkált, értelmesen szórakozott és jókedvű volt a rossz időben.
Aztán a délután! Dallamvilág, 60-as,70-es évek…. . Csalogató műsor, ügyes gyerekek, fáradhatatlan vezetővel. Annamáriát nehéz lenne pótolni!
Nagy tapsot kapott Tímár András is, akit úgy konferáltak be:  a „miénk” is. Örömmel hallgatjuk mindig pánsíp játékát.
Polgármesterünk délutáni köszöntőjében tolmácsolta a mörlenbachi partner üdvözletét, melyeket levelek és telefonok útján juttattak el hozzánk. Talán sokan emlékeznek Gisela Bruggner tanító nőre, aki a 90-es évek végén elhozta kis diákjait és akinek sok kellemes percet köszönhettek az aszófői gyerekek, mikor ellátogattunk hozzájuk. Ma igazgatóként irányítja az iskola életét, s ezen felül a partnerkapcsolatokért felelős egyesület elnöke. Személyes hangú levélben üdvözölte a falu lakosságát, személyesen Keller Vendel polgármestert is.
Szintén levélben köszöntötte az aszófőieket Mörlenbach polgármestere, Jens Helmstädter úr.
Telefonon küldte jókívánságait az aszófőieknek a falu német díszpolgára, Ludwig Härtl úr, aki a jövőben szeretné falunk polgárait hivatalosan is meglátogatni.
Az esti műsorok sem maradtak el. A Pergő Rozmaring Táncegyüttes Városlődről a német nemzetiségi hagyományokat ápolja, de számos tájegység koreográfiája szerepel műsorukon. Többszörös nagydíjas, nemzetközi hírű együttesről beszélhetünk, kimagasló produkciót láthattunk tőlük.
A közönség soraiban több győri lakos is ült, számukra külön is kedves volt a „Győri Ütőegyüttes” fergeteges produkciója. A magyar néptáncok ápolását igen fontos feladatuknak tekintik, utaztunk a hangszerek segítségével Csángóföldre, de Afrikába is. Kimagasló zenei tudásuk ritka élményt nyújtott a közönségnek, a vastapsot ráadásszámmal köszönték meg a nézőknek. Igazán ütős volt!
Szombat este újra a zene és tánc volt a főszereplő, a Party Face discoja nagy sikerű volt.
Vasárnap pedig még a focinak is jutott néhány óra, kár, hogy az időjárás ekkor sem volt túl kegyes.
Végül egy kis matematika. 1997-2016. Húsz „Falunap”. Sok vagy kevés? Híres fellépők vagy helyiek? Mindenki maga válaszolja meg. Mindenesetre hagyományápolás, közösségformálás. Ami esőben sem rossz.

Markó Beáta