Borászat

Fodorvin borház és vinotéka

8241 Aszófő Hunyadi utca 9.

Saját termelésű hordós és palackos borok.

Egész évben nyitva!

Borkóstolóra csoportok fogadása előzetes bejelentkezés alapján Aszófőn és Szentbékkálán.

+36 87 445 027
+36 30 560 2629
fodorvin_01 fodorvin_02

Salánki Családi Borpince és Borgazdaság Kft

Cím: 8241 Aszófő, Tihanyi u.1
Kapcsolattartó: Salánki Sándor
Telefonszám: 87/445-436
Fax: nincs
e-mail: salanki@canet.hu
Weblap: www.salankiborpince.hu

A Salánki Családi Borpince 1973-ban kezdte meg működését a nagyszülőktől örökölt földbirtokon. Jelenleg húsz hektárnyi birtokon gazdálkodik. A szőlőterület nagyobb része a Tihanyi-félszigeten helyezkedik el, ahol kékszőlő terem; Balatonfüred és Dörgicse határában elsősorban fehérszőlő.
A borszerető vendégek számára egész évben lehetőség van pincelátogatásra, ahol előzetesen egyeztetett időpontban egy kellemes pinceséta után hideg vagy meleg ételek mellett kóstolhatják meg a muzeális és friss borokat az erre a célra kialakított 50 illetve 250 fős rendezvénytermekben.
A borpince kínálatában mindenki találhat saját ízlésének megfelelő bort.
A pincészet vörösborai között megtalálható a Cabernet Franc, mely egy tüzes, fűszeres, bíborszínű száraz bor kellemes, bársonyos savakkal; a Merlot, mely csersavban dús, testes, zamatokban gazdag és az édesebb borokat kedvelők számára tudják ajánlani a Blauer Portugieser-t, mely könnyed, üde és az erjesztés gyors lehűtéssel történő megállításával a visszamaradt cukornak köszönhetően félédes bor.
A száraz vörösborokból házasítások, cuvéek is születnek. A ház leghíresebb cuvée-je a „Mithras Cuvée”, mely három bor házasításából készül, és nevét az épület közelében, egy régi templom romjai között talál Mithras – oltárkőről kapta. Ez egyben a „ház bora” is.
A pincészet rosét is készít, leginkább Cabernet Franc – Cabernet Sauvignon cuvéeből, amikor is a szőlőt túlérett állapotban szüretelik, magas cukortartalommal. Gyors feldolgozási technológiával nyerik a mustot, hidegen erjesztik és így illatokban, zamatokban gazdag, szénsavban dús bor kerül az asztalra.
Fehérborok közül meg kell említeni a balatoni borvidék fő fajtáját, az Olaszrizlinget, mely egy savaiban harmonikus, száraz bor; a Sauvignon blanc-t, mely magában hordozza a balatoni nyár csodálatos illatát, fiatalságát, kellemes ízvilága könnyeddé, elegánssá teszi és a Szürkebarátot, mely a Balaton-felvidék legelterjedtebb fajtája, tüzes, zamatokban teljes élvezetet nyújt.